Inspira. Zambeste. Calatoreste prin sunet si gust. Ia-ti o pauza binemeritata de la obsesia extenuanta sa excelezi la fiecare pas. Da-ti timp sa te cunosti si sa-ti identifici resursele nebanuite, incetand sa-ti mai impui abilitati la moda, doar pentru a castiga aprobare sociala. Acum te poti bucura in voie de fiecare experienta noua, investind in dezvoltarea personala. Posibilitatile sunt infinite. Pentru prima data, timpul s-a oprit sa-ti astearna in palme universul.
CASUAL FRIDAY in fiecare zi
Nu detii un birou in adevaratul sens al cuvantului? Nu-i nimic! Improvizeaza o zona de lucru placuta, care sa te inspire. Inconjoara-te cu lucrurile care iti dau o stare de bine, ajutandu-te sa te concentrezi si sa-ti desfasori sarcinile cu acelasi randament ca in cadrul oficial. Nu subestima aportul unui scaun confortabil si o lumina buna, preferabil naturala.
O vaza cu flori, o lumanare parfumata, muzica ambientala preferata sau cateva imagini frumoase inramate te transpun intr-o dimensiune senzoriala care dezvolta creativitatea. Atunci cand esti obisnuit cu un mediu interactiv, lipsa acestuia poate duce la un blocaj. Incearca sa gasesti alti stimuli pentru a-ti mentine eficienta si a-ti imbunatati starea de spirit.
Distantarea sociala nu inseamna izolare, ci o oportunitate sa descoperi ce te ajuta sa devii cea mai buna varianta a ta. Chiar daca esti o persoana dinamica, timpul petrecut cu tine iti va aduce beneficii nebanuite. Focusandu-te pe fiecare lucru in parte, vei avea sansa sa iei cea mai buna decizie, nu doar cea mai rapida. Daca iti lipseste interactiunea cu colegii, puteti stabili ca in schimbul comunicarii prin email sa utilizati videoconferinta.
Rezista tentatiei de a nu-ti structura programul. Sa-ti formezi o rutina acum ajuta mult la mentinerea productivitatii. Respecta pe cat posibil orele normale de lucru, fa-ti timp pentru a pregati si savura ceva bun la pranz si lasa-ti serile libere. Desi a lucra de acasa are avantajul flexibilitatii, este esential sa pastrezi cateva repere pentru a delimita viata profesionala de cea personala. Ce faci atunci cand nu lucrezi?
Asculta-ti playlist-ul preferat
Pentru prima data, timpul s-a oprit. Muzica nu mai este doar gestul care te introduce intr-o stare necesara pentru o alta activitate, ci scopul insusi. Ascult-o cu adevarat. Vibreaza. Rezoneaza cu fiecare vers, simte ritmul. Singura sau in cuplu? Intimitatea pe care o invoca actioneaza asupra starii emotionale, functionand ca o terapie. Calitatea vietii se imbunatateste prin sunete armonioase. Acestea reduc anxietatea, stimuleaza creierul si iti acorda luxul reveriei in plina zi.
Invata sa raspunzi nevoilor cognitive aducand in incapere crampeie din natura. Ai auzit vreodata de Field Recordings? Imagineaza-ti sunetele pure surprinse intr-o dimineata de primavara in gradina trezita la viata, cu pasari socializand melodios si vantul jucandu-se domol printre flori si ratacind pe aleile pietruite. E un univers care trece dincolo de casti, dincolo de peretii care isi pierd consistenta.
De cate ori apesi play, in corpul si in mintea ta au loc reactii benefice. Relaxarea produsa de muzica ajuta la eliberarea dopaminei, un neurotransmitator care contribuie la controlarea centrilor de recompensa si placere ai creierului. Iti ingaduie sa evadezi oriunde te poarta gandul. Daca iti este dor de vacanta, calatoreste prin sunet si gust. Un flamenco temperamental, o portie de paella si un pahar de vin te poarta in fascinanta Andaluzie, cu splendidele sale palate maure.
Oaza din balcon
Ingrijirea plantelor poate fi considerata o experienta senzoriala complexa, recompensandu-ne spiritual pentru tot ceea ce pierdem in frivolitatea agitatiei urbane. Un paradis verde in adevaratul sens al cuvantului, sau un colt de natura amenajat pe un balcon mic? Acest hobby, indiferent de nivelul sau, detensioneaza corpul si mintea.
Andrea Faber Taylor, cercetator in cadrul Laboratorul de Peisagistica si Sanatatea Omului, nota in rezultatul studiilor sale: “Oamenii au o capacitate finita in cazul atentiei cerute de catre telefoanele mobile, email-uri si alte asemenea, iar in momentul in care capacitatea este epuizata, avem tendinta de a deveni iritabili, dispusi sa gresim, distrasi si stresati.”
Subiectii rugati sa lucreze cu plantele timp de 30 minute au inregistrat o valoare scazuta a cortizolului, hormonul stresului, dispozitia lor imbunatatindu-se semnificativ. Timpul petrecut in gradina – chiar si atunci cand aceasta se rezuma la cateva ghivece aranjate frumos pe o etajera sau un pervaz – te reconecteaza la propriile radacini.
Putem reveni la starea de bine printr-o atentie involuntara, care nu necesita efortul concentrarii. Stimularea vizuala ocazionata de crearea unei zone de frumos are efecte terapeutice notabile in eliminarea emotiilor negative. Orice contact cu natura, chiar și privitul pe geam către un spațiu verde, poate fi revigorant. Mirosul si culoarea plantelor invita la contemplare si gandire reflectiva.
Invata ceva nou
Foloseste constructiv aceasta perioada petrecuta acasa. Ai, in sfarsit, oportunitatea sa te dezvolti personal. Urmeaza un curs online sau descopera totul singura cu pasi mici, explorand fara limite subiectele care te intereseaza. Ia intotdeauna partea buna a situatiei negative si redu ritmul. Acum te poti bucura in voie de fiecare experienta noua, investind in tine. Posibilitatile sunt infinite.
Ai ratacit undeva printre deadline-uri imposibile si proiecte plictisitoare pasiunea pentru home decor? Da-i o sansa! Asimileaza de la designeri si influnceri tipsuri utile si inspira-te privind interioare superbe. Kelly Wearstler a creionat adevarate povesti prin lucrarile sale eclectice celebre. Urmand cursul online disponibil pe platforma MasterClass, iti vei insusi o multime de trucuri pretioase. Traieste prin culoare. Inconjoara-te de piese cu rezonanta emotionala puternica.
Poti incepe cu proiecte mici, de tipul do-it-yourself. Cu totii avem o piesa de mobilier demodata, care nu ne mai place. De ce sa nu ii dai o noua infatisare chiar acum? In tutorialul de mai jos, Kacha iti arata cum sa transformi usor un bufet, cu ajutorul vopselei pe baza de creta.
Tehnici de Feng Shui, lectii de pictura, sa canti la un instrument muzical sau sa inveti inca o limba straina? Totul este acum la indemana cu un simplu click. Starea de bine pe care ti-o induce o activitate noua, recreativa, nu se compara cu nimic. E o sansa rara de a pivota in afara domeniului de lucru. Desigur, cariera este intotdeauna importanta, dar nu uita ca in spatele unui excelent profesionist sta un om care stie sa se bucure de tot ceea ce il inconjoara.
Ia-ti o pauza de la obsesia extenuanta sa excelezi la fiecare pas. Da-ti timp sa te cunosti si sa-ti identifici resursele nebanuite, incetand sa-ti mai impui abilitati la moda, doar pentru a castiga aprobare sociala. Indiferent ca preferi sa petreci aceste zile invatand tehnici de programare sau initiindu-te in Suminagashi, ti-ai facut un dar care te-a imbogatit sufleteste.
Meditatia, la un download distanta
Daca vrei sa inveti sa meditezi sau doar cauti noi modalitati de a practica, aplicatiile dedicate iti pot fi de mare folos. Una din cele mai cunoscute este Headspace, creata de Andy Puddicombe pentru a te ajuta “sa dai o pauza creierului”. Programul pentru incepatori dureaza 10 minute, timp de 10 zile. Vei invata sa te relaxezi si sa-ti imbunatatesti starea de spirit. Pare banal dar in ritmul nebun al oraselor mari este un succes sa ajungi sa nu te mai enervezi la volan.
Dupa initiere, iti vei putea alege programe care variaza intre 2 si 60 minute, in functie de obiectivele urmarite: un somn odihnitor, îmbunatatirea performanţelor sportive, a sanatatii, a relatiilor interpersonale sau chiar dezvoltarea unor calitati precum creativitate sau capacitate de concentrare. Iti poti descarca sesiunile pentru a le putea viziona si in modul offline, ori de cate ori simti nevoia sa te detensionezi.
Calm este o alta aplicatie populara, care te ajuta sa te relaxezi. In varianta gratuita, timp de o saptamana te poti bucura de sesiuni de meditatie ghidate care vin cu muzica, cu sunetele naturii sau cu o voce pe fundal, menite sa scada la zero nivelul de stres. Iti poti concepe un program personalizat, in functie de problema pe care vrei s-o rezolvi – de la insomnie la lipsa increderii in sine si probleme profesionale.
Moodpath este un program interactiv, care urmareste starea de spirit si emotiile utilizatorului pentru a identifica schimbarile de dispozitie si cauzele acestora. Este, practic, un jurnal in care vei nota zilnic ceea ce simti. Utilizeaza instrumente din psihoterapia cognitiv-comportamentala pentru a colecta date și a oferi rapoarte si riscuri pentru simptome cu impact asupra functionarii fiecarei persoane.
Nu renunta la miscare
Aceasta autodisciplina iti tine mintea ocupata si te ajuta sa iti imbunatatesti nu doar fizicul si psihicul, ci si imunitatea. A pune la punct un program eficient cere timp. Includerea diferitelor exercitii fizice specializate, initial saptamanal, se face gradat, de la usor la greu, de la simplu la complex. In cele din urma, ar trebui sa puteti include un anumit tip de exercitiu fizic in fiecare zi.
Stabileste, in primul rand, ce activitate fizica ti-ar placea. Vei evita astfel ca un exercitiu fizic sa devina o corvoada. Gasind un program care te entuziasmeaza si se potriveste nivelului tau, este mult mai probabil sa il respecti pe termen lung. Din cand in cand, poti introduce si ceva nou, eliminand riscul plictiselii. In aceasta perioada, programele disponibile online cunosc un succes fara precedent.
Daca tot am vorbit de aplicatii, Nike Training Club este gratuita si nu ai nevoie de un echipament performant sau de un spatiu mare, exercitiile putand fi efectuate oriunde. “Aplicatia le ofera utilizatorilor acces la peste 185 de antrenamente sportive – de la antrenamente pentru tonifiere şi anduranta pana la antrenamente pentru mobilitate si clase de yoga. Astfel, acestia pot alege antrenamente în functie de intensitate si nivelul avut, partile corpului pe care vor sa le antreneze, durata, sau in functie de echipamentul necesar – doar cu greutatea corpului sau cu aparate şi accesorii.
Exercitiile fizice specializate au foarte multe avantaje in ceea ce priveste dezvoltarea armonioasa a corpului, imbunatatirea si mentinerea unor parametri fiziologici. Niciodata nu este prea devreme pentru a incerca sa imbunatatiti echilibrul si agilitatea pentru a contracara efectele imbatranirii. Si nici prea tarziu pentru a te bucura de avantajele miscarii: intarirea sistemului respirator, muscular, cardiovascular.
Gateste ceva bun si sanatos
Daca mersul la serviciu ti-a format obiceiuri alimentare mai putin sanatoase, preferand sa sari peste micul dejun ca sa dormi cateva minute in plus si apoi sa alegi la pranz un meniu al carui singur aport era gustul, e momentul sa iti amintesti de importanta hranei de calitate. Nu e nevoie de indemanarea si imaginatia unui chef pentru a pregati rapid ceva usor si satios, menit sa satisfaca atat papilele gustative, cat si sa aduca beneficii organismului.
Gatitul e un mod de a-ti spune ca viata merge inainte, de a te deconecta. Mancarea inseamna normalitate si calm, asadar nu e nimic frivol in a fi preocupat de acest domeniu in contextul distantarii sociale. Daca in primele zile te bucuri pur si simplu de odihna, in curand va trebui sa gasesti noi diversiuni. Exercitiile culinare sunt o activitate interesanta si pentru cuplu, gatitul in doi avand o savoare aparte. Nu lasa claustrofobia sa se strecoare in casa, totul depinde de tine.
Priveste partea buna a lucrurilor: in sfarsit nu te vei mai consola cu produse de patiserie sau cofetarie la finalul unei zile obositoare. Ai sansa sa experimentezi o multime de retete interesante, sa iti descoperi sau sa iti perfectionezi abilitatile in bucatarie. Iti vei mentine moralul ridicat si vei evita, fie si temporar, dulciurile procesate. Ce-ai zice de un smoothie de rodii in loc de prajitura? Incearca sa dai corpului glucoza de buna calitate, care sa stimuleze creierul.
Citeste sau asculta podcasturi
Beletristica sau carti motivationale? Alegerea iti apartine. Exista nenumarate carti “self-help”, care incurajeaza cititorii sa învete sa se bazeze pe ei însisi. Multe dintre acestea contin exercitii, trucuri, retete care ne confera o claritate mentala si fizica, înlaturand astfel plafonarea si depresia. De cele mai multe ori, cartile aduc in atentie subiecte ce pot fi abordate din mai multe unghiuri. Invatam, astfel, sa vedem lucrurile din mai multe perspective, sa gasim mai usor solutiile unor probleme.
Conform statisticilor mondiale, podcast-urile prind o anvergura demna de invidiat in randurile consumatorilor de continut digital. Sunt mereu la îndemana si ne pot suplini necesarul de informatie intr-o maniera interactiva. Totodata, ele au potential educativ, deoarece te provoaca sa studiezi mai mult. Spotify iti ofera milioane de podcasturi gratuite.
Desi in Romania e inca un segment incipient, ai alternative. Asculta-l, de exemplu, pe Paul Olteanu vorbind despre reactiile mintii in conditii de stres si panica – Mintea noastra in criza. Neurostiinta panicii. “Un lucru inestimabil pentru echilibrul mental este sa povestim despre ce simtim. In comunitatea in care activam, acasa, cu partenerii de viata, cu parintii, la telefon, oricum ar fi. Izolati sau neizolati. E vindecator emotional.”